Gumi tepihi v našem jeklenem konjičku

Tako kot v svoja stanovanja nameščamo preproge ter podobna sredstva, to počnemo tudi v svojih avtomobilih. Preproge oziroma tepihi imajo vsestranski pomen. V prvi vrsti so namenjeni zaščiti naših tal. V avtomobilu pa je vlog še več. Gumi tepihi, ki jih nameščamo vanje, morajo biti tudi iz dovolj dobrega materiala, da lahko služijo svojemu namenu. Če je njihov proizvajalec pravi, potem so pravi tudi izbrani materiali.

Continue reading “Gumi tepihi v našem jeklenem konjičku” »

Gumi tepihi za urejen avto

Vsi vemo, katera oprema v avtu je obvezna. Navadno s tem mislimo opremo, ki jo je v avto po zakonu treba imeti zaradi varnostnih razlogov. Vendar pa so še kako obvezen del opreme tudi kakovostni in trpežni gumi tepihi. Ti namreč preprečujejo umazaniji, da bi se zažrla v tla avtomobila in tam pustila madeže, ki jih je težko odstraniti. Še huje je, če se skupaj z madeži v talno oblogo avtomobila vpije še vlaga ali kakšen trdovraten vonj. Kako neprijetno je to, vedo prav vsi, ki se jim je pripetilo kaj podobnega.

Ob tem seveda lahko enostavno zamahnete z roko in si mislite, da se vam kaj takšnega ne more zgoditi. A žal nesreča nikoli ne počiva in kaj hitro se zgodi, da se vam ponesreči v avtu kaj polije, da vanj nanesete umazanijo s čevlji oziroma na tleh avtomobila pozabite moker dežnik. Vsi ti primeri lahko na tleh avtomobila pustijo trajno sled, pogosto pa tudi neprijetne vonjave, ki se jih zelo težko znebimo. Gumi tepihi lahko učinkovito preprečijo takšne in podobne težave, zato se jih splača v vozilo namestiti takoj po nakupu.

Na tleh avtomobila se namreč nabira marsikaj. Med drugim se tam znajdejo kosmi prahu, majhni kamenčki, iglice, drevesni listi, blato in različna druga umazanija. Gumi tepihi za avto so obvezni za vse, ki imajo radi urejenost. Poskrbijo namreč za preventivo pred umazanijo in morebitnimi madeži na tleh vozila. Hkrati pa lahko učinkovito poskrbijo tudi za kurativo: z njimi je namreč na enostaven način možno prekriti najrazličnejše madeže in druge sledi ali obrabo na oblogi tal našega vozila. V kolikor bomo izbrali lepe gumi tepihe in jih redno čistili, bodo tla našega avta spet videti lepa, urejena in kot nova.

Kako skrbeti za čistočo in red?

Najboljši so takšni gumi tepihi za avto, ki se enostavno čistijo. To pomeni, da jih po potrebi samo stresete, da iz njih odstranite prah in umazanijo, občasno pa jih še sperete z vodo in malo skrtačite. Po takšnem čiščenju bodo takoj spet kot novi, vaš avto pa urejen tako, kot si želite. A to je možno le, če ste izbrali kakovostne avto preproge za zaščito tal: manj kakovostni gumi tepihi se namreč prej obrabijo, umazanija pa se bolj zažre vanje, zato jih težje čistimo in vzdržujemo. Prav zato se nakup poceni avto preprog nikakor ne splača.

Tla avtomobila se sčasoma namreč lahko precej umažejo, kar lahko na najbolj enostaven način preprečimo z ustreznimi avtomobilskimi preprogami, ki jih namestimo na tla pred sprednje in zadnje sedeže ter v prtljažnik. Tako lahko tla najbolje zaščitimo pred umazanijo in poskrbimo za čisto notranjost svojega avtomobila ter za to, da se v njem dobro počutimo. Poleg tega lahko urejenost vozila vpliva tudi na bolj varno vožnjo. Dokazano je namreč, da lahko nered v notranjosti avtomobila zmoti voznikovo pozornost in vpliva na večjo pogostost napak med vožnjo.

Gumi tepihi poskrbijo za urejenost vašega vozila v vseh vremenskih pogojih. Narejeni so iz trpežne gume, ki se enostavno čisti, poleg tega pa dno avtomobila učinkovito zaščitijo tudi pred mokroto. To pomeni, da boste v avto vstopali brez skrbi tudi pozimi in v deževnih dneh. Če v avto vstopimo s čevlji, s katerimi smo hodili po dežju ali snegu, se bo pod njimi namreč kmalu naredila lužica. V primeru, da avtomobilskih tal nimamo ustrezno zaščitenih ali pa imamo tam nekakovostno preprogo, ki premoči, bo mokrota pronicala v talno oblogo našega avta.

Ker skupaj z mokroto v avto s čevlji navadno prenesemo tudi nekaj zemlje, prahu in podobne umazanije, obstaja velika možnost, da bo na avtomobilski talni oblogi ostal trajen madež. Takšen madež vam lahko odstranijo le v čistilnici z globinskim čiščenjem, ki je precej drago. To lahko preprečite tako, da na tla položite gumi tepihe in jih tako zaščitite pred madeži in vpijanjem vlago. Vaš avto bo tako vedno čist in urejen.

Visok rob prepreči kakršno koli izlitje

Ena od lastnosti, na katero velja biti pozoren pri nakupu gumi tepihov, je višina njihovega robu. Pri nakupu na veliko ljudi ni pozornih na to lastnost, a je višina robu vsekakor bistvenega pomena, če želimo preprečiti izlitje vode ali druge tekočine, ki se nabira na avtomobilski preprogi. Največkrat gre za stopljen sneg ali led, ki ga v avto prinesemo s čevlji in oblačili, lahko pa je velika luža na tepihu tudi posledica odloženega mokrega dežnika ali politja kakšne tekočine. Čim višji je rob, bolj zanesljivo bomo preprečili izlitje.

Brez drsenja, premikanja in zatikanja

V kolikor se vam pogosto dogaja, da se vam preproga na tleh vašega avtomobila premika, jo je priporočljivo čim prej zamenjati. Drsenje in zatikanje tepiha med stopalke je namreč lahko zelo nevarno, saj moti voznika med vožnjo. To se največkrat dogaja s tekstilnimi preprogami nižjega cenovnega razreda, ki so narejene iz bolj ali manj drsečega materiala. Bolj premišljeno zasnovane avtomobilske preproge imajo na spodnji strani drugačen material kot na zgornji strani, tako da se med vožnjo ne premikajo.

Nujno je, da je spodnja stran izdelana iz čim bolj nedrsečega materiala, še bolje pa je, če je predvideno še dodatno fiksiranje, ki prepreči kakršno koli drsenje ali premikanje med vožnjo. To najbolje onemogočajo pritrdilni čepi na spodnji strani gumi tepiha, ki poskrbijo za to, da tepih med vožnjo ostane trdno na svojem mestu.

Tipski gumi tepihi po meri

Ponudba gumi tepihov je velika, a večina takšnih izdelkov na trgu si je med seboj precej podobnih: na prvi pogled čisto solidne preproge za zaščito tal avtomobila že kmalu po nakupu pokažejo prve znake neustreznosti. Na gumi se na primer začnejo kazati razpoke ali pa material kar sam od sebe začne razpadati. Hkrati se umazanija in blato zažreta globoko v gumo in pustita trajen madež. Takšnega tepiha ne morete niti učinkovito očistiti, saj s kakršnim koli krtačenjem tvegate, da bo popolnoma razpadel.

Poleg kakovostnega materiala, visokega robu in premišljene izdelave, ki preprečuje drsenje, je pri izbiri tepiha pomembno tudi to, kakšne oblike in velikosti je. Premajhen tepih ne bo dobro zaščitil celotne površine tal vašega vozila, prevelikega tepiha pa ne bo mogoče lepo namestiti v avto, zato se bo vihal in zvijal. Vse to lahko preprečite tako, da izberete tepihe ustrezne velikosti, še bolje pa je, če se odločite za tipske gumi tepihe.

Ti so namreč izdelani po meri, zato se odlično prilegajo vsem kotičkom vašega avta. Narejeni so namreč na podlagi natančnih meritev različnih blagovnih znamk in modelov avtomobilov. Zato popolnoma ustrezajo vašemu avtu in njegova tla v celoti prekrijejo in zaščitijo. Če bi torej radi poskrbeli za urejenost vašega vozila, so takšni tipski in premišljeno izdelani gumi tepihi iz prvovrstnega materiala vsekakor najboljša rešitev za vas!

 

Če v avtu s seboj vozite verige za sneg, je zelo dobro, če tudi veste, kako se jih namesti, saj vam v nasprotnem primeru ne bodo prav nič pomagale.  Preberite več …